PrimaCover Robust afdekvlies beschermt sportvloer tijdens vervanging dak

PrimaCover_Robust_Stramproy_dakrenovatie_renovatie_sporthal

Zelfs stortbuien hadden geen invloed op de sportvloer

De productadviseurs van PrimaCover krijgen de meest uiteenlopende vragen. Zo ook tijdens de voorbereidingen van een grootscheepse renovatie van Sporthal De Grenslibel in Stramproy (Limburg). De aannemer en de eigenaar (in dit geval Gemeente Weert) vroegen advies over de bescherming van de sportvloer. Bijzonder detail: tijdens de renovatie zou de sporthal wekenlang dakloos zijn. De dakbedekking was namelijk aan vervanging toe. Ook was het noodzakelijk om de zaal hoger te maken en te voorzien van een compleet nieuwe overspanning die geschikt was voor het plaatsen van zonnepanelen. De totale renovatieperiode bedroeg 3 maanden. Vanzelfsprekend mochten de zware hoogwerkers en bouwmaterialen de vloer niet beschadigen. PrimaCover Robust bleek de perfecte vloerbeschermer. Dit is een drielaags afdekvlies voor binnen en buiten.

Sporthallen

Veel van de huidige sporthallen zijn gebouwd in de jaren ’70 en ’90. Om deze in goede conditie te houden, is periodiek onderhoud noodzakelijk. Ondertussen veranderen bovendien ook de eisen aan deze gebouwen. Voor bepaalde sporten is bijvoorbeeld een minimale plafondhoogte noodzakelijk. In Stramproy was dit de aanleiding voor een grootscheepse renovatie van Sporthal De Grenslibel. Het dak werd volledig verwijderd en vervangen door een nieuwe constructie. De sportvloer is een van de kostbaarste onderdelen van deze sporthal en mocht niet lijden onder deze werkzaamheden. Vandaar de keuze voor PrimaCover Robust. Behalve de vloer in de hal, is PrimaCover Robust ook aangebracht op de vloeren in de omliggende gangen en ruimtes.

PrimaCover Robust afdekvlies

PrimaCover Robust is een stevig drielaags zelfklevend afdekvlies. Dit bestaat namelijk uit twee lagen polyestervlies met daartussen een waterdichte folielaag. PrimaCover Robust is speciaal ontwikkeld voor de veilige bescherming van harde vloeren en trappen tijdens zware mechanische belasting. De absorberende polyester toplaag zorgt voor een veilig antislip loopoppervlak. Omdat PrimaCover Robust bestand is tegen UV-invloeden en regen, is het ook geschikt voor toepassing in de open lucht, zoals tijdens de dakvervanging in Stramproy. PrimaCover Robust wordt daarnaast ook veelvuldig toegepast bij nieuwbouwprojecten, met name bij de bescherming van galerijen en trappen van prefab beton.

Bedreiging voor de sportvloer

Hoogwerkers, zware constructiematerialen en regen vormden de ernstigste bedreiging voor de sportvloer. Elke beschadiging zou immers leiden tot niet te overziene herstelkosten en tot vertraging in de oplevering. Omdat sportclubs en sportverenigingen na de renovatie zo snel mogelijk weer terecht moesten kunnen, was vertraging onwenselijk. Het team van PrimaCover-adviseurs heeft de aannemer niet alleen geadviseerd, maar ook ondersteuning geboden bij het aanbrengen. Voor het beschermen van de sportvloer is PrimaCover Robust toegepast in rollen van 2 meter breed. In de gangen en omliggende ruimtes is voornamelijk gebruik gemaakt van rollen PrimaCover Robust met een breedte van 1 meter.

Overlap

Het afdekvlies is aangebracht met een overlap van zo’n 10 centimeter. Voor een goed contact met de sportvloer is PrimaCover Robust aangedrukt met behulp van bezems. Om de banen onderling te verbinden en waterdicht te maken, zijn de naden afgedekt met een geschikte montagetape. Langs de wanden is PrimaCover Carpet afdekfolie gebruikt om opstaande randen te creëren. Op die manier fungeerde de vloerbescherming als een grote opvangbak bij regenbuien. Als extra bescherming tegen de wielen van de hoogwerkers heeft de aannemer vervolgens met houten panelen nog enkele banen aangebracht.

Heftige stortbuien

Tijdens deze renovatie werd Nederland geteisterd door meerdere heftige stortbuien. Het afdekmateriaal is dus stevig op de proef gesteld. De neerslag, die in roestkleurige strepen langs de afgedekte wanden liep, kreeg geen vat op de sportvloer. Al tijdens de renovatie is vastgesteld dat het advies van de PrimaCover-adviseur heeft geklopt. Zelfs bleek PrimaCover Robust bestand tegen de waterzuigers die de aannemer gebruikte om de vloer tussentijds te drogen. Inmiddels is de renovatie succesvol afgerond. De conclusie: ondanks de zware bouwmaterialen, de inzet van hoogwerkers en de pittige regenbuien is de kostbare sportvloer helemaal intact gebleven.

Sportvloeren

Ook bij minder belastende werkzaamheden biedt PrimaCover Robust de juiste bescherming aan sportvloeren. Bijvoorbeeld bij plaatselijke werkzaamheden aan de elektra of de klimaatinstallatie, maar ook bij schilderwerken. Scholen gebruiken PrimaCover Robust bovendien in de examenperiodes. Immers, ook examens vinden meestal in gymzalen plaats. PrimaCover Robust beschermt dan de sportvloer tegen schoenstrepen en tafelpoten. Ondertussen zorgt dit afdekmateriaal voor een aangename akoestiek. In die toepassing wordt PrimaCover Robust door scholen vaak meerdere jaren op rij hergebruikt.

Advies en ondersteuning

Bent u gebouwbeheerder of uitvoerder? Of bent u leverancier van bouwmaterialen? Wilt u weten hoe PrimaCover afdekmaterialen vloeren en trappen veilig beschermt tegen beschadigingen? Stel uw vragen gerust aan Benelux-distributeur Primaverde. Onze contactgegevens vindt u hier.

Hier vindt u alle informatie over PrimaCover Robust >

Dit artikel kwam tot stand dankzij de welwillende medewerking van Verkoelen Dakspecialisten en Gemeente Weert