Trappen van prefab beton veilig afdekken

Lekker_veilig_Stucloper_op_trap_2

Veiligheid voor mensen en ondergronden

Trappen van prefab beton veilig afdekken. Hoe doe je dat? Soms komen we in de bouw situaties tegen waaruit meteen blijkt: als je je mensen of de ondergrond wilt sparen, had je toch écht andere keuzes moeten maken. In dit geval zagen we twee trappen van prefab beton in een nieuwbouwproject die vanwege de veiligheid misschien maar beter níet afgedekt hadden moeten worden. Althans… niet met stucloper.

Hoewel we bij het zien van de beelden eerst in de lach dreigden te schieten, is bij de eerste serieuze aanblik al duidelijk dat er veiligere oplossingen zijn voor het beschermen van de trap. Trappen van prefab beton veilig afdekken doe je in ieder geval niet met stucloper. Sowieso verwachten we aan het eind van het bouwproject nog discussies tussen opdrachtgever en (onder)aannemers over de herstelkosten. En nu maar hopen dat er ondertussen niemand struikelt.

Prefab beton

Lekker_veilig_Stucloper_op_trap_1

Primaverde hanteert bij de ontwikkeling van afdekmateriaal het uitgangspunt: spaar de ondergrond en zorg voor veiligheid voor de mensen die er op werken.

In dit bouwproject wordt gebruik gemaakt van prefab beton. Bij deze bouwwijze snijdt het mes aan twee kanten: de betonnen elementen maken deel uit van de constructie en vormen tegelijkertijd een architectonisch zichtelement. Nogal logisch dat prefab beton onbeschadigd opgeleverd moet worden.

Dat lijkt bij deze voorbeelden in deze foto’s in ieder geval al niet meer te lukken. Het beton ligt open en bloot. En zo te zien is het project nog niet eens in de afbouwfase beland. Dat betekent dat op dit moment puin, gruis, vallende hamers, steigers, bouwstempels en cement vrij spel hebben. Straks in de afbouwfase verwachten we bovendien nog stucwerk, latex en verf.

Bevestigen

Omdat prefab beton in het zicht blijft, is stucloper als afdekmateriaal op een betonnen trap ronduit een ongelukkige combinatie. Immers: hoe zet je stucloper deugdelijk en veilig vast zonder het beton te beschadigen? Zo te zien heeft men nog geprobeerd een lat te klemmen tussen de baluster en de muur; een oplossing die alleen toegepast kon worden op de tweede trede. Voor de rest zijn het betonnen traptreden én de bouwvakkers aan het toeval overgeleverd.

Zelfklevend

Voor het beschermen van trappen en de mensen die er op lopen, raadt Primaverde altijd een zelfklevend afdekmateriaal aan. Onze zelfklevende afdekvliezen en afdekfolies hebben een uitgekiende hechting. Het materiaal wordt veilig gefixeerd op de ondergrond, terwijl het kan worden verwijderd zonder schade aan de ondergrond en zonder residu. Als de situatie daar om vraagt, kunnen de naden boven- en onderaan de trap worden vastgezet met een geschikte tape.

PrimaCover Robust - afdekvlies beton - vloer trap

Antislip

Als er sprake is van vocht – bijvoorbeeld door regen, verf of stucgips – is een antislip of absorberend afdekmateriaal het veiligst. Daarmee is het verschil met stucloper compleet; een glad oppervlak neemt immers geen water of verf op, waardoor slipgevaar op de loer ligt.

PrimaCover Robust

Voor trappen van prefab beton is er PrimaCover Robust. PrimaCover Robust is een polyester afdekmateriaal dat bestaat uit drie lagen: twee lagen non-woven polyester met daartussen een vloeistofdichte folie. Het kan dus een flinke stoot hebben. De toplaag is absorberend. PrimaCover Robust is bestendig tegen UV en weersinvloeden en kan dus zowel binnen als buiten langdurig worden toegepast. Trappen van prefab beton veilig afdekken is dus wel degelijk mogelijk, mits het juiste afdekmateriaal wordt gebruikt.

Productinformatie

Meer productinformatie over PrimaCover Robust vindt u via de onderstaande links. Vraag de adviseurs van Primaverde bovendien gerust om meer informatie. Kijk op de contactpagina voor alle gegevens.