Kostbare kloostervloer goed beschermd dankzij PrimaCover Defend ultrastevige viltplaten

PrimaCover_Project_in_Beeld_Marienheuvel_Heemstede

Impact-proof bescherming gedurende het gehele renovatieproject

De productnaam PrimaCover Defend komt niet uit de lucht vallen. Defend betekent verdedigen. En dat is precies wat PrimaCover Defend doet. Deze ultrastevige viltplaten bieden namelijk een deugdelijke impact-proof bescherming tegen mechanische beschadigingen aan de vloer. Die eigenschap komt uitstekend van pas bij de complete renovatie van klooster Mariënheuvel in Heemstede. Dit wordt omgebouwd tot een hoogwaardig seminarhotel voor zakelijke gasten. Dit renovatieproject duurt in totaal een kleine anderhalf jaar. Gedurende die gehele periode komen alle typen renovatiewerkzaamheden aan bod – van sloop tot en met (af)bouw. En al die tijd zorgt PrimaCover Defend voor de bescherming van de kostbare kloostervloeren.

Renovatie

Het is geen kleinigheid, deze renovatie. Om het klooster geschikt te maken voor zijn nieuwe bestemming zijn in het hele gebouw inpandige aanpassingen nodig. De grote woonkamers zijn straks omgetoverd tot hotelkamers, met allemaal een eigen badkamer. Alleen dat al zorgt in de eerste renovatiefase voor het nodige breekwerk aan muren en binnenkozijnen. Deze werkzaamheden mogen niet leiden tot beschadigingen aan de ruim honderd jaar oude parketvloeren en tegelvloeren. Ze moeten in de staat blijven waarin ze zich bevonden tijdens de start van de renovatie, zodat ze aan het eind van het project een restauratie kunnen ondergaan.

Elke bouwfase

Elke bouwfase kent zijn eigen beschadigingsrisico’s. In de sloopfase is er sprake van zwaar materieel en vallend puin. Bovendien ontstaat er gruis dat niet in het vloeroppervlak mag komen. In de bouwfase lopen tientallen bouwvakkers dagelijks in en uit en moeten de vloeren beschermd worden tegen bouwstempels, steigers, cement en tal van andere invloeden. Tijdens installatiewerkzaamheden vormen de scherpe uiteinden van leidingen, maar ook lekwater de belangrijkste risico’s. Als het project in de afbouwfase belandt is er sprake van stucgips, lak, latex, tegellijm en tegelknipsel.

Technisch advies van Primaverde

De keuze voor de juiste vloerbescherming is genomen op basis van het technisch advies van Primaverde. De renovatie van Mariënheuvel is een omvangrijk project. Dag in dag uit zouden de vele zware werkzaamheden funest kunnen zijn voor het behoud van de authentieke vloeren (en trappen). Om het juiste afdekmateriaal te kunnen kiezen, heeft de uitvoerder een van onze adviseurs uitgenodigd. Deze is samen met een vertegenwoordiger van de toeleverende groothandel naar Mariënheuvel gegaan om ter plekke de kloostervloeren te analyseren. Dit is een vorm van technische begeleiding die Primaverde vaker biedt. Iedere dag is ons team onderweg om raad te geven bij specialistische vraagstukken over afdekken en beschermen. Door een gedegen objectief advies uit te brengen, creëren we partnership bij zowel de uitvoerders als hun toeleverende groothandels.

PrimaCover Defend

Er is voor gekozen om in het gehele pand PrimaCover Defend aan te brengen als veilige basisbescherming voor alle vloeren. Deze damp-open viltplaten van geperst textielvezel zijn geschikt om gedurende langere tijd in te zetten. Zelfs bij zware belasting. Deze haakse platen op palletformaat zijn aaneengesloten gelegd. Waar nodig zijn ze eenvoudig op maat gesneden. Vervolgens zijn ze onderling verbonden door de naden te fixeren met geschikte montagetape. PrimaCover Defend laat zich prima combineren met andere afdekmaterialen indien speciale beschermende eigenschappen wenselijk zijn. Zo hebben we geadviseerd om ter hoogte van bepaalde werkzaamheden PrimaCover Standard aan te brengen. Dat is een zelfklevend afdekvlies met een ondoordringbare toplaag die beschermt tegen vocht en verf. Hiermee voorkomt de installateur bijvoorbeeld dat lekwater uit oude verwarmingsbuizen tot de vloeren doordringt.

Trappen

Ook het afdekken van trappen moet uiteraard veilig gebeuren. Omdat PrimaCover Defend niet zelfklevend is, hebben we geadviseerd om de trappen te beschermen met PrimaCover Robust. Dat is een zelfklevend afdekvlies met een stevige antislip absorberende toplaag en een vloeistofdichte folietussenlaag. Deze zorgt voor een deugdelijke bescherming en tegelijkertijd een veilig loopoppervlak.

Breed toepassingsgebied

PrimaCover Defend kent een breed toepassingsgebied. Deze universele palletgrote viltplaten op palletformaat zijn namelijk niet alleen geschikt ter bescherming van het gehele vloeroppervlak. In de praktijk zien we dan ook dat enkele losse platen PrimaCover Defend de oplossing kunnen zijn voor uiteenlopende ongemakken tijdens bouw en afbouw. Schilders gebruiken PrimaCover Defend bijvoorbeeld als zachte, koudewerende bescherming voor hun knieën of creëren hiermee snel en eenvoudig een vaste verzamelplek voor hun materialen. Omdat de platen nagenoeg pluisvrij zijn, is PrimaCover Defend ook geschikt als plaatselijke ondergrond voor het schilderen van deuren en kozijnen.

Maak kennis met de eigenschappen van PrimaCover Defend >