Gastcollege aan studenten: vakmensen van de toekomst

Primaverde_Leren_voor_later_ROC_nijmegen_uitleg_trap_ROC

Schoon en veilig werken onderdeel van ROC-lesprogramma

Primaverde verzorgt gastlessen en instructies aan studenten en vaklieden. In de rubriek Leren voor Later leest u wat zij leren.

Zoals we allemaal weten, draait goed vakmanschap niet alléén om praktische kennis. Naast technische skills gaat het ook om thema’s als veiligheid, efficiency en het voorkomen van herstelkosten. Primaverde geeft daarom regelmatig gastcolleges aan studenten en aankomend professionals in de bouw. Onlangs waren adviseurs Mark van den Heuvel en Michiel van Elburg te gast op het ROC in Nijmegen. Tijdens theorie en praktijk gingen de studenten gemotiveerd aan de slag met de producten van PrimaCover en Curtain-Wall.

Gastcollege

Het gastcollege van Primaverde bestond uit 20% theorie en 80% praktijk. Mark en Michiel legden uit hoe ondergronden beschermd kunnen worden. Het ging bijvoorbeeld over de verschillen tussen hout, parket, natuursteen, kunststof gietvloeren en beton. Ook kwam het verschil aan bod tussen bestaande vloeren en recent aangebrachte of recent behandelde vloeren.

Vertraging en herstelkosten

De ROC-studenten bleken zich bewust van hun aandeel in het voorkomen van vertraging en herstelkosten. Al was het maar om niet verstrikt te raken in discussies over de vraag wie voor de kosten opdraait. Allemaal zagen ze daarom het belang in van vloer- en trapbescherming. Soms zit een ongeluk echter in een klein hoekje. Mark en Michiel lieten praktijksituaties zien waar – vaak vanwege tijdsdruk – vloeren en trappen onbeschermd werden blootgesteld aan risico’s. Denk aan vallende gereedschappen, verf, water, puin, gruis, bouwstempels en klimmaterialen. Voor veel leerlingen was dit een eyeopener.

Geschikt afdekmateriaal

Voor alle omstandigheden is een geschikt afdekmateriaal. Zelfs de kruipruimte onder de vloerkan nog bepalend zijn voor het juiste type afdekmateriaal. Als er een risico is van vochtophoping, biedt een ademend of damp-open afdekmateriaal de juiste veiligheid. Daarvoor heeft PrimaCover diverse oplossingen. Deze kwamen allemaal aan bod. Ook werd uitleg gegeven over het verschil tussen zelfklevende en niet-zelfklevende afdekmaterialen. De belangrijkste boodschap was: het ene afdekmateriaal is het andere niet, dus beoordeel eerst de omstandigheden en kies daarop het juiste afdekmateriaal.

Efficiency-voordelen van ondergrondbescherming

In zowel het praktische als theoretische gedeelte besteedden Mark en Michiel aandacht aan de efficiency-voordelen van ondergrondbescherming. Het aanbrengen van afdekvlies, afdekfolie en beschermende viltplaten bleek gemakkelijker dan sommige leerlingen dachten. Zij ontwikkelden snel handigheid in het aanbrengen ervan. Hun conclusie na de theorie en praktijk was: bescherming op vloeren en trappen zorgt voor een grotere efficiency tijdens bouw- en renovatieprojecten. En dus per saldo voor meer opbrengsten.

Arboveiligheid

Natuurlijk kwam ook arboveiligheid aan bod. De centrale vraag was: hoe kan ik bijdragen tot het voorkomen van letsel bij de mensen op de werkvloer? Dit aspect wordt alleen nog maar belangrijker in de toekomst. Het is namelijk te verwachten dat aannemers en ZZP’ers steeds vaker verantwoordelijk gesteld zullen worden voor de veiligheid op de werkvloer. De gastlessen gaven inzicht in de toepassingen van zelfklevende vliezen en folies. Onder andere via onderwerpen als: wanneer gebruik ik een zelfklevend afdekmateriaal en wanneer is het noodzakelijk om de randen te fixeren met geschikte tape?

Stofwanden

Stofwanden voorkomen verspreiding van (fijn)stof. Een solide stofwand is daarom een prima ruimteverdeler bij renovaties en verbouwingen. Mark toonde hoe hij een Curtain-Wall stofwandsysteem binnen no-time opzet. Hij ging niet alleen in op de effectiviteit van een kwalitatief goede stofwand, maar vertelde de aankomende vaklieden ook dat een verzorgd uitziend stofwandsysteem beter is voor het imago van de aannemer en ZZP’er. Immers: opdrachtgevers die hun huurwoningen, kantoor, hotel, bank, winkel of ziekenhuis willen laten renoveren of verbouwen, zijn gevoelig voor het argument dat de werkzaamheden plaatsvinden achter een deugdelijke en representatieve afscheiding.

Informatie over PrimaCover afdekvliezen en afdekfolies >

Informatie over Curtain-Wall stofwandsystemen >

Interesse in een gastcollege of een productdemonstratie voor studenten of medewerkers? Laat het ons weten! >