3 redenen om te kiezen voor zelfklevend afdekmateriaal

PrimaCover_Lekker_veilig_onveilige_trap_stucloper_voordelen_zelfklevend_afdekvlies_arbo.jpg

In de rubriek Lekker Veilig? tonen we praktijkvoorbeelden die schreeuwen om een betere oplossing.

Waarom zou u kiezen voor een zelfklevend afdekmateriaal? We geven u 3 redenen:

  1. Arbo-veiligheid
  2. De mogelijkheid om ook trappen af te dekken
  3. Optimale bescherming van de ondergrond

Wie regelmatig bouwplaatsen bezoekt, schrikt soms van de onveilige situaties door de toepassing van een niet-zelfklevende afdekmaterialen. Met name traditionele kartonnen stucloper leidt vaak tot onnodige risico’s op trappen en vloeren. Dit artikel beschrijft daarom de voordelen van zelfklevende afdekvliezen ten opzichte van kartonnen stucloper. Om compleet te blijven, besteden we ook aandacht aan de correcte toepassing van afdekmaterialen zonder lijmlaag. Ons advies: gebruik de juiste afdekproducten voor de juiste toepassingen.

1. Arbo-veiligheid

Arbo-veiligheid voor mensen is een belangrijk thema in bouw en afwerking. Immers, een veilige werkomgeving beperkt het risico op arbeidsongevallen en ziektekosten. De verwachting is zelfs dat arbo-veiligheid in de toekomst steeds meer voorrang krijgt – ook wettelijk gezien.

De zelfklevende afdekvliezen van PrimaCover hebben een uitgekiende hechting op de ondergrond. Dat zorgt tijdens bouw, afbouw en renovatie voor een veilige, ononderbroken bescherming. Eventueel kunnen zwaarder belopen gedeelten eenvoudig worden gefixeerd met geschikte tape, als dat nodig is. Onze afdekvliezen krullen bijvoorbeeld niet om, terwijl stucloper – vaak vanwege slijtage, vocht en temperatuurwisselingen – juist wél de neiging hebben tot plooien en omkrullen. Een goed zelfklevend afdekvlies voorkomt struikelpartijen. Dat is goed nieuws voor bouwers en hun medewerkers. Maar ook voor bewoners en andere gebruikers van het pand.

2. Toepassing op trappen

De zelfklevende afdekvliezen van PrimaCover kunnen veilig worden toegepast op trappen. Dankzij de hechting op de traptreden zorgen ze voor een veilig loopoppervlak. Eventueel kunnen de intensief belopen naden worden verstevigd met een geschikte tape. Op de praktijkfoto’s ziet u echter wat er gebeurt met kartonnen stucloper op trappen. Ondanks het aanbrengen van latten of omsnoerband, zal een niet-zelfklevend afdekmateriaal al snel leiden tot loslaten en plooien. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties.

3. Optimale bescherming van de ondergrond

Zelfklevende afdekvliezen zorgen voor een optimale bescherming van de ondergrond. Deze verschuiven namelijk niet. En indien ze overlappend worden gelegd, vormen ze een aaneengesloten afdeklaag. Zonder deugdelijke bescherming van vloeren en trappen liggen herstelkosten en discussies op de loer. Bovendien is niet elke ondergrond te herstellen. Bedenk bijvoorbeeld eens wat er gebeurt als zichtbeton en gietvloeren beschadigd raken door verf, puin of vallende bouwmaterialen. Het herstel hiervan is zelden onzichtbaar. Ook kunnen beschadigingen leiden tot vertraging in de oplevering van het project.

PrimaCover zelfklevend afdekvlies is er in vele soorten. Per soort zijn de samenstelling en de lijmlaag specifiek afgestemd op de toepassing in de praktijk. Zoals het type ondergrond, het type belasting en de hoeveelheid vocht die zich in de ondergrond bevindt. Het resultaat is een assortiment gemakkelijk verwerkbare polyester afdekvliezen die voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van veiligheid en bescherming.


Vergelijking PrimaCover zelfklevend afdekvlies en kartonnen stucloper

Zelfklevend PrimaCover afdekvliesNiet-zelfklevende kartonnen stucloper
Meerdere soorten verkrijgbaar, afgestemd op de ondergrond en de omstandighedenUniverseel product, niet specifiek afgestemd op de ondergrond en de omstandigheden
Lichtgewicht; voordeel bij transport en verwerkingZwaar materiaal; nadeel bij transport en verwerking
Repositioneerbaar tijdens het aanbrengenRepositioneerbaar, maar doordat de hechting op de ondergrond ontbreekt, verschuift dit product relatief snel tijdens het aanbrengen
Correcte hechting aan de ondergrond; blijft op dezelfde positie liggen, ook tijdens werkzaamhedenVerschuift tijdens werkzaamheden
Stevig schokabsorberend oppervlak; blijvende bescherming tegen mechanische beschadigingenOppervlak slijt tijdens intensieve mechanische belasting, bijvoorbeeld door werkschoenen en bouwmaterialen
Krult niet op bij vochtige omstandigheden en hogere temperaturen.Gevoelig voor vocht en temperatuurwisselingen; struikelgevaar door opkrullen
Plooivrij werkoppervlak Struikelgevaar door opkrullen
Aaneengesloten vloeistofdichte bescherming door zelfklevende overlap; betere bescherming tegen water, gruis en stofNaden moeten zorgvuldig worden afgedicht; risico van beschadiging door onderkruipend vocht, gruis en stof
Snelle verwerking. Indien noodzakelijk KAN tape worden gebruikt als extra bescherming van de naden op intensief belopen delenZorgvuldig aanbrengen is noodzakelijk. Tape MOET worden aangebracht op de naden om het product te fixeren
Besparing op tape en arbeid tijdens het aanbrengenMeerkosten tijdens het aanbrengen, door tape en extra arbeidsuren
Antislip oppervlakProduct wordt glad onder invloed van vocht en gruis
Ook veilig voor trappenOnveilig (en dus ongeschikt) voor trappen
Representatief van start tot opleveringRommelig uiterlijk, zeker na aanvang van de werkzaamheden
Na gebruik gemakkelijk op te vouwen tijdens afvalverwerking. Onbeschadigde delen kunnen worden hergebruikt.Volumineus tijdens afvalverwerking. In principe niet herbruikbaar.

Bekijk alle PrimaCover afdekvliezen (zelfklevend en niet-zelfklevend) …>


Wanneer kiezen voor niet-zelfklevende afdekmaterialen?

Natuurlijk hebben niet-zelfklevende materialen niet alleen nadelen. Het kan bijvoorbeeld juist heel praktisch zijn om het afdekmateriaal gemakkelijk te kunnen verplaatsen. Handig voor kleine klussen. Of bij specifieke werkzaamheden met weinig risico’s voor de ondergrond.

Niet voor niets bevat het PrimaCover-assortiment ook een aantal niet-zelfklevende afdekvliezen. Elk product met zijn eigen voordelen en toepassingen.

Bekijk alle PrimaCover afdekvliezen (zelfklevend en niet-zelfklevend) …>


Conclusie: dit leert de praktijk

  • Afdekken van vloeren en trappen loont. Het juiste afdekmateriaal voorkomt namelijk onnodige herstelkosten, discussies en vertragingen.
  • Als een ononderbroken bescherming noodzakelijk is, is een zelfklevend afdekvlies de veiligste oplossing voor mensen en ondergronden.
  • Gebruik voor het beschermen van trappen altijd een zelfklevend afdekmateriaal.
  • PrimaCover zelfklevende afdekvliezen zijn speciaal afgestemd op de ondergrond en de omstandigheden. Kartonnen stucloper is daarentegen een universeel product, met de daarbij behorende nadelen, zoals opkrullen, slijtage en het risico op beschadigingen aan de ondergrond.

Het team van Primaverde beantwoordt graag uw vragen over afdekmaterialen. Neem gerust contact op.