Woonbeton beschermen tijdens tegelzetten
Elroy Kivits heeft zich gespecialiseerd in luxe tegelwerken. Als het gaat om tegels wordt hij enthousiast van groot-groter-grootst. Voor tegels in afmetingen van 1,20 x 1,20 of 2,40 meter draait hij zijn hand niet om. Voor grotere formaten ook niet zelfs. Met een speciale zaagtafel en speciaal gereedschap kan hij ze allemaal aan. Hij werkt meestal in het luxere segment in opdracht van particulieren, bouwaannemers en interieurontwerpers. Onlangs had Elroy twee opdrachten waarbij de vloer was uitgevoerd in woonbeton. Om elk risico te vermijden dekte hij de vloer af met PrimaCover Defend. Dat zijn ultrastevige viltplaten van geperst katoen.
Woonbeton beschermd met PrimaCover Defend
“Woonbeton is al langere tijd de trend. Dus het is niet zo heel raar dat ik het vaker tegenkom, met name in luxere woonhuizen. Zo’n glad afgewerkt betonoppervlak is een mooi maar kwetsbaar materiaal als het op mechanische beschadigingen aankomt. Ook is het nauwelijks onzichtbaar te herstellen. Tel daarbij op dat we soms tegels verwerken die we met twee mensen moeten tillen, dan begrijp je het gevaar. Je wilt niet weten wat er met de vloer gebeurt als er een tegel op valt. Ook vallende gereedschappen en mijn speciale zaagtafel mogen de vloer natuurlijk niet beschadigen. Daarom wordt door ons het woonbeton beschermd met PrimaCover Defend.”
Tegelknipsel
“De tegels en de zaagtafel vormen niet het enige gevaar. Tegelknipsel is zo mogelijk nog veel erger. Tegelknipsel bestaat uit randjes en gruis en blijft over bij het knippen, snijden, zagen en verstekken. Het is bikkelhard en bovendien ontzettend scherp. Even niet zorgvuldig werken en het zorgt voor een diepe kras in het woonbeton. Dat gun je je klant niet. Nog los van de tijd, de moeite en het geld dat het kost om dit te repareren. En als je dacht dat het vloeroppervlak van woonbeton kwetsbaar is; houten vloeren of vloeren die zijn afgewerkt met egaline zijn zo mogelijk nog vatbaarder voor krassen en beschadigingen.”
Leggen
“PrimaCover Defend voorkomt deze ellende. De verwerking is heel prettig. Met een mes of schaar maak ik de platen snel passend. Het materiaal is mooi haaks, dus ik kan de platen strak tegen elkaar aan leggen. Afhankelijk van de omstandigheden en het type belasting kan ik ervoor kiezen om bepaalde naden te fixeren met geschikte tape.”
Hoeken en verstekken
“Trouwens, het risico zit ‘m niet alleen in het beschadigen van de designbetonvloer. Ook de hoeken en verstekken van de tegels moeten intact blijven. Als ik de tegels koud op de vloer zou laten rusten, heb je kans dat de hoeken en verstekken afbrokkelen. Met een laag PrimaCover Defend eronder durf ik ze echter met een gerust hart op de vloer te zetten.”
Damp-open
“PrimaCover Defend is een volledig damp-open materiaal. In principe kan ik dit dus ook veilig toepassen op vloeren die recent zijn aangebracht. Als er extra bescherming tegen vocht, water en voorstrijkmiddel gewenst is, breng ik soms nog een extra bescherming aan over PrimaCover Defend heen. Bij volledig doorgedroogde vloeren gebruik ik daarvoor PrimaCover Standard afdekvlies of PrimaCover Carpet beschermfolie. Als de vloer nog niet helemaal is doorgedroogd en ik een vloeistofdichte bescherming wil aanbrengen, dan kies ik voor PrimaCover Active. Dat is een ademend vlies dat het vocht uit de ondergrond de gelegenheid geeft om te ontsnappen.”
Tip voor de tegelzetter
“Als belangrijkste tip voor de tegelzetter zou ik zeggen: wees voorzichtig, zeker als woonbeton, hout of egaline de ondergrond is. Neem geen enkel risico. Door de vloer af te dekken voorkom je vervelende discussies en tijdrovende reparaties. Afdekken met PrimaCover scheelt gewoon kosten. Bovendien werkt het veel prettiger. Ook voor je opdrachtgevers is het een geruststellende gedachte als ze zien dat jij je verantwoordelijkheid serieus neemt.”
Maak kennis met de eigenschappen van PrimaCover Defend >
Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van tegelzetter Elroy Kivits