Mensen in de zorg werken keihard door tijdens de Corona-crisis. Ondertussen moeten ziekenhuizen er alles aan doen om veilige quarantaine-zones te creëren voor hun patiënten. De opvang van Corona-patiënten moet immers op een veilige manier gebeuren. Enerzijds om hen de kans te geven te herstellen. Anderzijds om andere patiënten en alle zorgmedewerkers, verplegers, doktoren en ander medisch personeel te beschermen tegen besmetting. Bij het opzetten van afgezonderde ruimten spelen de wandsystemen van Curtain-Wall en de Zipper-stofdeuroplossingen van PrimaCover steeds vaker een rol. In dit artikel zetten we onze afschermsystemen voor u op een rij. Ons doel hierbij is om degenen die verantwoordelijk zijn voor de faciliteiten binnen ziekenhuizen op de juiste manier te informeren.
Quarantaine
De belangrijkste functie van stofdeuren en stofwanden is de mogelijkheid om Corona-patiënten in quarantaine af te zonderen van de overige patiënten. Dit om nieuwe besmettingen te voorkomen. Curtain-Wall wandsystemen en PrimaCover stofdeuren hebben hun nut in de bouwwereld al lang bewezen. Met deze producten compartimenteert u de ruimte. In normale omstandigheden is het fijnstof dat de bedreiging vormt. Dat is de reden waarom ziekenhuizen onze afschermsystemen normaal gesproken tijdens verbouwingen, renovaties en onderhoudswerkzaamheden toepassen. Er zijn gevallen bekend, waarin deze werkzaamheden konden plaatsvinden terwijl operatiekamers en andere ziekenhuisfaciliteiten gewoon in functie konden blijven. In deze Corona-tijd krijgen deze Curtain-Wall en PrimaCover Zipper afschermsystemen ineens een heel andere nuttige rol toebedeeld.
Signaalfunctie
Er is een tweede reden om onze producten toe te passen: de signaalfunctie. Door het plaatsen van wandsystemen en stofdeuren is het namelijk voor iedereen duidelijk waar de quarantaine-zone begint en eindigt. Door een herkenbare afscheiding te creëren, weet iedereen welke ruimte betreden mag worden en welke niet. Daarmee voorkomt het ziekenhuis verwarring over de status van een bepaalde afdeling. Dat zorgt voor extra oplettendheid bij medewerkers, bezoekers en patiënten.
Curtain-Wall in diverse toepassingen
In de praktijk zien we Curtain-Wall in diverse toepassingen. Met Curtain-Wall wandsystemen splitst u de ruimte op. Elke kit kan stand-alone worden geplaatst. U creëert hiermee dus een ruimte in de ruimte. Verder gebruikt u de modules (waaronder de Curtain-Door-Kit) om elke willekeurige doorgang te veranderen in een deuropening. U kunt Curtain-Wall bijvoorbeeld op elke geschikte positie in een gang plaatsen, zodat de ruimte daarachter onmiddellijk is afgeschermd van de rest van het gebouw.
Curtain-Wall wordt geleverd inclusief afdichtende schuimprofielen voor een stofdichte aansluiting plafonds. Ook zijn speciale profielen verkrijgbaar voor de afdichting tussen de staanders en de muren. Voor extra veiligheid kiezen sommige ziekenhuizen ervoor om alle aansluitingen extra af te dichten met tape. Hiervoor kiest u bij voorkeur een geschikte zelfklevende tape. Dat is dus een tape (plakband) die zorg draagt voor een secure afdichting, maar die als het nodig is ook gemakkelijk verwijderd kan worden. Bijvoorbeeld als u de quarantaine-ruimte wilt verplaatsen, uitbreiden of inkrimpen.
In bepaalde ziekenhuizen hebben medewerkers ervoor gekozen om Curtain-Wall te gebruiken voor het afschermen van de plafonds. Terwijl in normale omstandigheden Curtain-Wall enkel verticaal wordt opgesteld, hebben zij de telescopische staanders met de afschermfolie horizontaal geklemd tussen de tegenoverliggende muren. Dit is mogelijk ook in úw situatie een goede oplossing, bijvoorbeeld om de plafonds te verlagen of om onnodige verspreiding van luchtdeeltjes tegen te gaan. We benadrukken dat Curtain-Wall een oersolide systeem is. Ook in deze toepassing – mits zorgvuldig aangebracht en regelmatig gecontroleerd – zien wij een meerwaarde voor het compartimenteren en zuiver houden van medische ruimten.
Voordelen Curtain-Wall wandsystemen:
- Gemakkelijk en snel op te zetten (circa 5 meter in 5 minuten)
- Verplaatsbaar en uitbreidbaar
- Solide systeem d.m.v. solide telescopische staanders en extra stevige PE-folie
- Brandwerende PE-folie (gecertificeerd volgens NFPA-701 / EN 13501-1)
- Lichtdoorlatende folie. Niet-transparant voor maximale privacy
- Geschikt voor toepassingen in ruimtes met systeemplafonds
- Afdichtingsprofielen voor aansluiting op wanden en plafonds
- Elke kit wordt geleverd inclusief module met afsluitbare doorgang
- Extra doorgangen gemakkelijk aan te brengen door middel van Zip-Up-set
- Na gebruik zijn de kits compact te bewaren in de meegeleverde opbergtassen
Naar de Curtain-Wall website …>
PrimaCover Zipper-stofdeursystemen
Ook PrimaCover Zipper-stofdeursystemen zijn een uitstekende mogelijkheid voor het creëren van afgeschermde doorgangen. Binnen het PrimaCover-assortiment heeft u keuze uit drie producten, elk met zijn eigen voordelen en mogelijkheden.
- PrimaCover Zipper Door A (productpagina)
– Complete stofdeur met A-rits
– Aan te brengen op wanden en kozijnen met geschikte tape
– Drempelloze doorgang, dus geschikt als doorgang voor rollende apparatuur
– Industriële solide rits voor langdurig intensief gebruik
– Sterke betrouwbare folie
– Niet-brandvertragend - PrimaCover Zipper Door U (productpagina)
– Complete stofdeur met U-rits
– Aan te brengen op wanden en kozijnen met geschikte tape
– Onderzijde met geschikte tape te bevestigen aan de vloer. Dit voorkomt de verspreiding van stofdeeltjes via de vloer.
– Industriële solide rits voor langdurig intensief gebruik
– Sterke betrouwbare folie
– Niet-brandvertragend - PrimaCover Zipper (productpagina)
– Set van 2 zelfklevende ritsen
– Aan te brengen op elk geschikt type folie. Universeel toepasbaar.
– Industriële solide ritsen voor langdurig intensief gebruik
– Gebruik 1 rits voor een smalle doorgang
– Gebruik 2 ritsen voor een brede doorgang
– Opplakken – opensnijden – klaar
Bekijk de PrimaCover Zipper-producten …>
Disclaimer ten aanzien van medische toepassingen
Een disclaimer ten aanzien van medische toepassingen is hier op zijn plaats. Hoewel onze afschermsystemen vaker worden toegepast in ziekenhuizen en andere medische omgevingen, zijn ze in eerste instantie ontwikkeld voor het tegenhouden van (fijn)stof tijdens bouwwerkzaamheden, renovatie en onderhoud. Hoewel wij er van overtuigd zijn dat onze afschermsystemen hun nut dagelijks bewijzen, willen wij met nadruk geen medische claims leggen op het gebruik ervan bij het indammen van het Corona-virus. Bovendien speelt ook de handhaving van hygiënevoorschriften een rol. Daarom raden wij aan om de doorgangen regelmatig te desinfecteren en om de effectiviteit ervan regelmatig te controleren.